Bricks builder of Oxygenbuilder

Bricks builder of Oxygenbuilder?

25 juli 2022

Een aantal jaren geleden heb ik een paar blogs geschreven over pagebuilders. Voorbij kwamen toen Brizy, Kadence en Oxygenbuilder

Al deze pagebuilders zijn verder ontwikkeld. In de Oxygenbuilder community is echter commotie ontstaan nadat de developer nog een pagebuilder heeft ontwikkeld en gelanceerd nl. Breakdance. Dit kwam als een donderslag bij heldere hemel aangezien de developer de community hier niet op had voorbereid. Gevreesd wordt dat Oxygenbuilder minder aandacht gaat krijgen en niet meer wordt doorontwikkeld. 

Veel leden van de community zijn daarom gaan kijken naar een andere builder ter vervanging en de meesten zijn uitgekomen bij Bricks builder. Dat is niet voor niks.

Waarom Bricks

De builder van Bricks (BB) lijkt in veel opzichten op Oxygenbuilder (OB). De interface ziet er bijv. vertrouwd uit als je bekend bent met OB.  (Lees vooral verder als je niet bekend bent met OB. Verderop wordt duidelijk waarom)

Interface Oxygenbuilder
Interface Bricks builder

Verder werkt BB ook met templates, heeft het secties (met inner container) die je kunt stylen en kun je codebloxs toevoegen. BB is in tegenstelling tot OB een theme. Dat heeft als voordeel dat je functions.php kunt gebruiken. Iets wat bij OB niet kan omdat de plugin het thema uitschakelt.

Groot positief punt is de laadtijd van de builder. Bij OB duurt het best lang voordat de builder helemaal geladen is. Bij BB is dit een paar seconden. Deze snelheid heeft Bricks te danken aan het nieuwere javascript Framework Vue.js waarmee het is gebouwd. OB is gebouwd met een ouder javascript Framework. 

Aantal verschillen BB en OB

  • BB kan zowel door non-techies als developers worden gebruikt. OB is alleen voor developers. (en/of voor mensen die bereid zijn meer te leren over html, css etc) Dus ook als je niet bekend bent met OB dan kun je BB toch gebruiken!
  • BB heeft een groter team van developers dan OB. Ook luisteren zij meer naar de wensen vanuit de community en zij ze transparanter doordat ze bijv. een roadmap hebben (link)
  • In Bricks maak je een aparte header en footer template. In OB maak je 1 main template waar de header en footer inzetten. Voordeel van aparte template voor header en footer is dat je flexibeler bent.

Ontwikkeling Bricks

Op dit moment is de stabiele versie van BB 1.4.0.2.  Begin augustus wordt 1.5 verwacht. Dat is een release met heel veel nieuwe features. 

Nu is BB qua ontwikkeling nog niet zover als OB maar de verwachting is dat dit over een paar maanden wel zo is. Aan de andere kant heeft BB features waar je in OB een third party plugin voor nodig hebt zoals knippen en plakken.

Belangrijke ondersteuners van OB (Kevin Geary en Sridhar Katakam)  zijn overgestapt naar BB en ondersteunen die community nu. Zij denken mee in de ontwikkeling van BB. Dat geeft mij vertrouwen 

Conclusie

Mijn vertrouwen in OB is door het uitkomen van Breakdance en de commotie erom heen gedaald. Ik vind het fijner om websites te bouwen met een builder die toekomst heeft dan met een builder die zijn beste lijkt te hebben gehad.  Ik ga BB zeker uitproberen en hoop er binnenkort een aantal websites mee te bouwen.