Website bouwen met Brizy
Wat is nu de beste manier om een website te bouwen in WordPress? Er is veel keuze zowel op het gebied van thema’s als pagebuilders. Afgelopen half jaar heb ik drie nieuwe pagebuilders aangeschaft en uitgeprobeerd namelijk Oxygenbuilder, Brizy en KadenceWP theme. Ik deel graag mijn ervaringen met deze pagebuilders zodat jij, als je zelf een website wilt bouwen, gemakkelijker een keuze kunt maken. Deze keer Brizy.
Brizy kan gebruikt worden met elk thema al worden er wel een aantal voorbeelden gegeven op de website van thema’s die perfect werken met Brizy . Bijvoorbeeld Astra en Neve.
Brizy heeft een gratis versie en een pro versie. De gratis versie heeft o.a. 26 blocks elementen, de mogelijkheid om blocks global te maken en dat alles met simpel drag & drop. De pro versie voegt o.a. het maken van een header en footer toe, heeft een popup builder en voegt nog 12 pro elementen toe. Op hun site staat een volledig overzicht van de verschillen.
Blocks library
Brizy heeft een groot aantal prebuild blocks en layouts waar je uit kunt kiezen om het bouwen van je website nog sneller te laten verlopen. Je kunt ook een block vanaf scratch bouwen maar mijn ervaring is dat als je één van de prebuilded blocks of complete layouts gebruikt en deze aanpast naar hoe jij het wilt hebben dit een hoop tijd scheelt
Responsive
Het is erg eenvoudig om een website die je gemaakt hebt in Brizy responsive te maken. Met het icon van desktop, tablet en mobiel, dat je in de blauwe cirkel links in de afbeelding ziet, kies je het scherm. Dan kun je zien hoe de website eruit komt te zien op deze schermen. Pas dan de content aan. Bijvoorbeeld de grootte van de letters of misschien wil je een bepaald gedeelte niet tonen op mobiel. Dan kun je op het oogje klikken dat bij de blauwe pijl staat om het te verbergen.
Header en footer builder
Dit feature zit alleen in de pro versie. Je kunt ook de header en footer elementen van het thema dat je hebt geïnstalleerd gebruiken maar zelf vind ik het prettig om de header en footer builder van Brizy te gebruiken. Deze is ingedeeld in 3 blokken zodat je naast het logo en het menu bijvoorbeeld ook social icons in je header kunt opnemen. De blokken kun je qua grootte makkelijk aanpassen met behulp van drag en drop. Ook is het mogelijk een andere header te gebruiken voor mobiel. Je verbergt deze header dan op desktop en toont deze op mobiel en visa versa.
Door van de header en de footer een global block te maken kun je deze hergebruiken op alle pagina’s. Met conditional logic is het mogelijk om ze automatisch op alle pagina’s te tonen. Als je wilt kun je op de pagina’s zelfs een andere header/footer te laten zien dan bij je berichten.
Brizy Cloud
Naast een builder voor WordPress is het ook mogelijk landingspagina’s te maken in de cloud. Dat heeft als voordeel dat je website bijvoorbeeld sneller kan laden. Ik heb hier zelf nog geen gebruik van gemaakt dus kan hier weinig over zeggen. Wil je hier meer over weten kijk dan op de site van Brizy Cloud
Groeien
Zoals je vast hebt gemerkt ben ik enthousiast over deze builder. Maar ik vind ook dat er een aantal verbeterpunten zijn.
Wat ik bijvoorbeeld minder prettig vind is dat als ik de grootte van de kolommen met drag en drop aanpas ik niet ergens precies kan aangeven hoe groot ik de kolommen wil. Een ander punt is dat als je aanpassingen maakt in de global header of footer deze aanpassingen niet altijd gelijk worden doorgevoerd op de andere pagina’s. Vaak moet je dan even naar een andere pagina en deze ook opslaan om de aanpassingen daar ook te zien.
Het rammelt dus nog wel hier en daar. Zeker als je de builder vergelijkt met Divi, Elementor of Beaver Builder. Deze laatste drie zijn al veel langer op de markt en hebben een voorsprong. De Brizy builder heeft naar mijn mening de potentie om verder te groeien en wordt net zo goed of mogelijk zelfs beter dan al langer bestaande pagebuilders.