Online training creëren met Kadence theme en Learndash
In de afgelopen jaren zijn er veel websites gebouwd met een online training of cursus. Tijdens de pandemie was dat één vd vormen van onderwijs die altijd door kon gaan. Deze vorm is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Maar wat is er allemaal nodig om een online cursus of training te creëren?
Bouwstenen voor het creëren van een online training
- Een CMS
- Een LMS
- Content
1. Een CMS
Een custom management systeem (CMS) maakt het mogelijk je content zelf te beheren. Je kunt gemakkelijk teksten en foto’s aanpassen en nieuwe pagina’s en berichten publiceren. Voorbeelden zijn WordPress, Joomla en Drupal. Ik maak zelf alleen gebruik van WordPress en zal dit CMS als voorbeeld gebruiken. Als thema heb ik gekozen voor Kadence theme. Zij hebben een aantal starter templates speciaal voor integratie met Learndash.
2. Een LMS
Een leerbeheersysteem (LMS) maakt het mogelijk een online training te creëren. Een leerbeheersysteem bied een instructeur een manier om content te maken en te leveren, de deelname van studenten te monitoren en de prestaties van studenten te beoordelen. Een leerbeheersysteem kan studenten ook de mogelijkheid bieden om interactieve functies te gebruiken, zoals videoconferenties, discussieforums en quizzen.Voorbeelden zijn Memberpress, Lifter LMS, Learnpress en Learndash. Ik heb voor Learndash gekozen omdat de prijskwaliteit verhouding mij aansprak.
3. Content
Uiteraard bestaat een online cursus uit content. Dit kan van alles zijn : tekst, afbeeldingen, video’s, podcasts. Belangrijk is dat ze in de goede volgorde worden aangeboden aan de cursist. Iets waar de functionaliteiten van een LMS in kan voorzien zoals het op afgerond kunnen zetten van een bepaald onderdeel voordat verder kan worden gegaan met het volgende onderdeel.
Toegang tot online training geven
Als toegang gratis is kan een cursist, na registratie, inloggen en krijgt hij/zij toegang tot bepaalde content. Kies je ervoor dat er betaald moet worden voor (een deel van) een cursus dan heb je naast WordPress en Learndash ook WooCommerce en een betaalgateway zoals Mollie nodig. Nadat de betaling binnen is wordt email met gebruikersnaam en wachtwoord gestuurd en kan de cursust inloggen.
Mogelijkheden Learndash
Je kunt een training helemaal online geven maar het het is ook mogelijk om cursus inhoud te creëren ter ondersteuning van een workshop, trainingsprogramma, etc. Daarin ben je helemaal vrij.
In Learndash zitten veel functionaliteiten die hier niet besproken zijn. Wil je weten of Learndash een bepaalde functionaliteit heeft die voor jou van belang is? Neem dan gerust contact op.
Bij deze website is gebruik gemaakt van Learndash. Voor de cursus moet worden betaald en daarom is ook WooCommerce geïnstalleerd. De hele cursus duurt 90 dagen en wordt in zijn geheel online gegeven.