Bouwen met Bricks Builder

25 oktober 2022

Mijn eerste ervaring met het bouwen van een website met Bricks Builder is een feit. Je kijkt op dit moment naar het resultaat!

Ik heb hiervoor namelijk mijn eigen website van Kadence theme/blocks omgebouwd naar Bricks. Niet omdat ik ontevreden was over Kadence theme maar omdat ik meer wil kunnen doen met Metabox. De integratie van Metabox in Bricks Builder is verder gevorderd/beter. Eerder zou ik dan zijn geswitched naar Oxygenbuilder maar omdat de ontwikkeling nagenoeg stil ligt wil ik overstappen naar Bricks. Tenminste als het bouwen met deze builder mij bevalt.

Naast Bricks Builder maak ik ook gebruik van automatic.css. Dit is een utility class Framework.

Utility-classes zijn zelf beschrijvende CSS-classes voor één doel.

M.b.v deze functionele classes kun je bouwen zonder extra CSS te schrijven, want als de stijl in de bibliotheek staat, kun je deze steeds opnieuw gebruiken.

Door hier gebruik van te maken wordt je website consistent qua lay-out omdat overal dezelfde class kan worden toegepast. Ander voordeel is dat het ook responsive is en/of kan worden gemaakt als het om grids gaat. Doordat css niet steeds opnieuw wordt geschreven is de code cleaner.

Een addon van deze plugin frames is nu nog in de test fase maar kan binnenkort ook worden gebruikt. Hiermee kunnen wireframes worden toegevoegd aan een website die vervolgens met afbeeldingen en tekst kunnen worden gevuld + kunnen worden gestyled zoals gewenst. 

Vertrouwd

Terug naar mijn eerste ervaring met het bouwen van een website met Bricks Builder.

Zoals ik in Brick Builder of Oxygen Builder heb verteld zien de builders er ongeveer hetzelfde uit.  Het was voor mij gemakkelijk om vertrouwd te raken met Bricks Builder omdat ik ervaring heb met Oxygen Builder. Maar heb je bijv. ervaring met Elementor en wil je overstappen naar Bricks dan duurt het wrsnl langer voordat je je weg hebt gevonden. Kijk dan vooral op het youtube kanaal van Bricks Builder. Daar staan tutorials die je op weg helpen (Engels) zoals deze:

Een handvol pluspunten Bricks Builder t.o.v. Oxygenbuilder (OB)

  • Ik ben erg blij met de snelheid van de builder zelf. In vergelijking met OB is dat een hele vooruitgang. 
  • Ook vind ik het prettig dat ik de builder zonder problemen kan openen op verschillende pagina’s. In OB zorgde dat voor problemen. 
  • Kopiëren en plakken is standaard onderdeel van de builder. In OB had je hiervoor een extra plugin nodig.
  • Slepen van elementen in de structure panel gaat gemakkelijk. In OB iss dit een drama.
  • De header en footer maak je gescheiden wat meer flexibiliteit geeft. In OB was dit 1 template. 

Minpunten

  • geen ingebouwde modal pop up (staat wel op de roadmap)
  • svg in viewport geeft een grote cumulatieve lay-out shift (wat Google niet op prijs stelt)
  • classes die ik (per ongeluk) aanmaak kan ik niet verwijderen (staat ook op roadmap)
  • pseudo classes (:hover,  active etc) vond ik niet intuïtief in gebruik (was ff zoeken how to)
  • er is geen mogelijkheid voor een externe stylesheet (opgelost met wpcodebox)
Bouwen met bricks builder

Conclusie

Ik ben enthousiast over de Bricks Builder. Op de roadmap staan verschillende items die Bricks beter en/of completer maken. Het tempo waarin dit wordt uitgevoerd is hoog + het feit dat het team van Bricks Builder luistert naar hun achterban geeft mij het vertrouwen dat Bricks Builder een waardige vervanging is van OB.   Over het algemeen blijf ik trouwens bouwen met Kadence theme en blocks maar voor sommige websites is Bricks Builder geschikter. Waar ik eerder voor Oxygenbuilder zou hebben gekozen is Bricks Builder vanaf nu my way to go.