Full Site Editing

Heeft Full site editing de toekomst?

5 november 2021

Sinds WordPress versie 5.0 wordt bij een installatie gebruik gemaakt van de Gutenberg editor. Deze kan nog worden uitgeschakeld m.b.v. een plugin zodat je gebruik kunt blijven maken van de classic editor. De classic editor wordt in elk geval tot 31 december 2022 ondersteund. Daarna waarschijnlijk niet meer. Tot zover zal dit je wel bekend in de oren klinken. Maar wist je ook dat WordPress zich steeds verder ontwikkeld richting Full Site Editing?

Wat is Full Site Editing (FSE)?

FSE is een nieuwe WordPress-functie die in ontwikkeling is. Bij FSE gebruik je blokken om hele pagina’s of websites te maken. Alles wat je op een pagina ziet, is een blok. Het is de bedoeling dat vanaf WordPress 5.8 een ​​vroege versie van FSE wordt opgenomen met nieuwe blokken en een nieuwe modus voor het bewerken van sjablonen.

Vrij vertaald betekent dit dat alles wat je kunt doen met pagebuilders zoals Divi of Elementor straks ook mogelijk is in de Gutenberg editor. Maar dat is niet alles. Het is ook de bedoeling dat global instellingen zoals headers, footers, kleuren, fonts, fontsize, spacing etc ermee kunnen worden ingesteld. Het instellen van dynamic data, waarmee je bijv automatisch de titel, de content en de uitgelichte afbeelding van je post in een template kunt instellen, wordt ook mogelijk.

Wordpress dashboard

FSE is een verzameling functies die de vertrouwde ervaring en uitbreidbaarheid van blokken naar alle delen van een site brengt in plaats van alleen berichten en pagina’s

Wat is het doel van FSE?

Nu worden globale elementen zoals sitetitel, sitetagline en menu’s toegevoegd vanuit de Customizer, en worden pagina-elementen zoals tekst en afbeeldingen toegevoegd vanuit de editor. Het doel van FSE is om volledige pagina’s mogelijk te maken met alleen Gutenberg Blocks – wat betekent dat ALLE website-elementen worden toegevoegd of gewijzigd vanuit een pagina of bericht.

FSE ready 

Er zijn al thema’s die hierop voorsorteren of inspelen. Voorbeelden zijn Kadence WPGeneratePress en ook Studiopress (bekend van het Genesis Framework) met Genesis block theme, Genesis blocks en Genesis custom blocks. Deze thema’s zijn FSE ready.

Ontwikkelversie

Zowel de gutenberg editor als FSE zijn in ontwikkeling. Dat betekent dat nog niet alles lekker loopt of logisch is. Om die reden vinden veel mensen het nog te vroeg om over te stappen. Dat is begrijpelijk. Zelf zie ik wel de meerwaarde in en groei ik mee met de ontwikkeling. In versie 5.9, die gepland staat voor december 2021, worden ontwikkelingen mbt FSE verder uitgerold.

Gutenberg

Snelheid 

Als ik een website bouw test ik ook de snelheid. Dat is van belang als je gevonden wilt worden in de zoekmachines. Sites die snel laden worden door Google hoger in de zoekresultaten geplaatst t.o.v. sites die langzaam laden. Als ik dat doe met een website die is gebouwd met FSE ready theme dan valt mij op dat deze een bijzonder goede score hebben op zowel mobiel als desktop. Dat is al zo zonder extra caching plugin. Dit heeft o.a te maken met het feit dat een FSE ready thema zoals Kadence WP gebruik maakt van functionaliteit die al in WordPress zit. Ze hoeven weinig tot niets extra’s te laden zoals wel het geval is bij pagebuilders. Dat is een groot voordeel.

Conclusie

Ja, FSE heeft de toekomst. Het wordt de nieuwe standaard in WordPress. Betekent dit ook dat pagebuilders zoals Divi of Elementor gaan verdwijnen. Nee, dat denk ik niet. Het zijn naar mijn mening, net als FSE, tools om een website mee te bouwen. Maar de snelheid van je website kan wel een factor zijn om eens te kijken naar een FSE ready thema als je een nieuwe of andere website nodig hebt.