Stap over op Gutenberg Blocks
Vanaf versie 5.0 van WordPress is de classic editor in WordPress vervangen door de Gutenberg block editor. M.b.v. de classic editor plugin is het, in elk geval tot 31 december 2022, mogelijk de Gutenberg block editor uit te zetten. Daarna wordt deze plugin waarschijnlijk niet meer onderhouden. Hieronder een korte introductie voor als je nog werkt met de classic editor en overweegt over te stappen naar de Gutenberg block editor.
Wat zijn Gutenberg blocks
Gutenberg blocks helpen je om content op een meer visuele manier op te bouwen dan de classic-editor. Om dit te doen, wordt gebruik gemaakt van een bibliotheek met vooraf gebouwde elementen of ‘blokken’. Elk blok kan aan een pagina of post worden toegevoegd en aangepast. Er zijn blokken om basiscomponenten zoals tekst en afbeeldingen te verwerken, en er zijn ook blokken die geavanceerde functies bieden (zoals knoppen en tabellen).
Er zijn verschillende soorten Gutenberg blocks:
- reguliere blocks
- reusable blocks
- block patterns
Reguliere blocks
Reguliere blocks zijn blocks die je op een pagina of bericht kunt toevoegen met een vooraf gebouwde lay-out. De inhoud kan worden aangepast. Voorbeelden zijn headings, paragraaf, afbeelding, kolommen, quote etc.
Andere plugins kunnen hier ook een block toevoegen. Je ziet in de afbeelding bijvoorbeeld een block van Envira Gallery, Caldera Forms en Smart Slider 3.
Reusable blocks
Reusable blocks zijn blocks die zijn opgebouwd uit reguliere blocks. Je maakt ze 1 keer en slaat ze op als reusable block of herbruikbaar blok. Vervolgens kun je dit block ook op andere pagina’s/berichten gebruiken. Dit scheelt tijd omdat je het dan niet nog een keer hoeft op te bouwen. Ze zijn global zolang je ze niet omzet naar een regulier block. Dat betekend dat je de inhoud maar op 1 plek hoeft aan te passen. Na het opslaan wordt het resuable block automatisch aangepast op andere pagina’s/berichten waar dit blok is gebruikt.
Block patterns
Block patterns zijn vooraf gebouwde lay-outs die zijn opgebouwd uit reguliere blocks. De block patterns werken net als gewone blocks, wat betekent dat je ze kunt bewerken nadat je ze hebt ingevoegd. Met block patterns kun je kiezen uit verschillende lay-outs om elke sectie aan te passen. Blokpatronen kunnen eenvoudig zijn (zoals een groep knoppen) of een specifiek doel hebben (zoals een sectie met contactgegevens). Het is zelfs mogelijk een hele pagina als collectie van block patterns op te slaan. Naast de standaard opties voor block patterns, kun je ook aangepaste patterns maken. Dit betekent dat ik als webdesigner block patterns kan toevoegen die speciaal voor jou website zijn gemaakt.
Nu overstappen?
Misschien vraag je je af wanneer en of je gaat overstappen naar de Gutenberg editor. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om over te stappen naar een pagebuilder zoals Divi of Elementor. Welke keuze je ook maakt het is verstandig deze beslissing te maken voor het einde van dit jaar zodat je zeker weet dat de plugin(s) die je gebruikt ondersteund worden.