Kadence mega menu

Kadence mega menu – SEO uitdaging

3 november 2023

Het Kadence theme is een pagebuilder die gebruikt maakt van de gutenberg editor. Met behulp van deze pagebuilder wordt het bouwen van een website een stuk eenvoudiger.

In dit artikel wil ik ingaan op de Kadence mega menu opties die het Kadence theme te bieden heeft en de mogelijk nadelige gevolgen voor zoekmachineoptimalisatie.

Kadence mega menu

Wat is een mega menu?

Een mega menu is een menu dat uitklapt als je er met de muis op klikt of er met de muis over gaat (hover). Het wordt met name gebruikt op desktop en evt. tablet. In het uitgeklapte menu kun je meerdere kolommen tonen met menu-items, foto’s en tekst. Hieronder een video waarin je kunt zien hoe je een mega menu maakt in Kadence. (Engels)

Is Kadence mega menu slecht voor zoekmachine optimalisatie (SEO)?

Een mega menu is een uitdaging voor SEO. Dat geldt niet alleen voor Kadence mega menu maar voor elk mega menu. Je kunt tegen een aantal zaken aanlopen.

  1. Groot aantal links per pagina
  2. Een onduidelijke focus van een pagina
  3. Een pagina die niet uniek genoeg is

1. Groot aantal links per pagina

Door o.a. het mega menu kan een pagina veel links krijgen. Voor grote websites is de sitestructuur van groot belang. Door het aantal links in de mega dropdowns kan de linkwaarde verminderen. Daarnaast kan het gebeuren dat Google niet alle links op een pagina volgt, als het aantal beschikbare links te groot wordt.

Kadence mega menu
Mega menu Wehkamp

2. Een onduidelijke focus van een pagina

Een aantal mega menu’s bevatten naast links ook nog aardig wat tekst. Dat zijn vaak korte zinnen, maar meerdere kortere zinnen bij elkaar creëren toch een behoorlijk stuk tekst. Deze tekst (naast de standaard tekst op een pagina) kan de focus van de pagina weghalen.

3. Een pagina die niet uniek genoeg is

Omdat mega menu’s een groot deel van de broncode van een pagina beslaan, is maar een beperkt deel van de content van de pagina’s uniek. Google kan daarom moeite hebben om te bepalen dat elke pagina een unieke waarde heeft. Google kan pagina’s die te veel op elkaar lijken, niet allemaal indexeren. Een mega menu kan dan daarom voor indexatie-problemen zorgen.

Kadence mega menu tip

Tip bij gebruik Kadence mega menu

De oplossing om geen mega menu te gebruiken is te kort door de bocht. Vanuit zoekmachine optimalisatie kan dit dan wel het beste advies zijn, maar het gaat voorbij aan de gebruikers voordelen die een mega menu biedt. Het is belangrijk de mogelijke zoekmachine optimalisatie nadelen van een mega menu in beeld te hebben, zodat je daar rekening mee kunt houden met de inhoud van het mega menu.

Wat je bij een grote website zou kunnen overwegen is het mega menu alleen te gebruiken op de homepagina. Een homepage heeft als doel bezoekers wegwijs te helpen. Een informatief mega menu sluit hier goed bij aan. Andere delen van een site hebben als doel bezoekers meer te laten inzoomen op een betreffend onderdeel. Het kan daarom passend zijn om een mega menu niet op elke pagina terug te laten komen, maar bijvoorbeeld alleen op de homepage of op enkele andere algemene pagina’s.